Obecnie z rzadka już jemy dwuposiłkowe obiady. Z powodu stałego braku czasu, a przez to chęć ekspresowego nasycenia się, często omijamy zupy, ograniczając się do posiłków kiedyś serwowanych na ogół jako to większe danie. Lecz na wskroś polskie zupy, takie jak żurek oraz barszcz biały, będą nam towarzyszyć jeszcze przez wiele lat. Nawet jeśli osobiście przygotowujemy je już wyłącznie sporadycznie, to nieprzerwanie są one stałym punktem w ofercie lokalów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, a także są obligatoryjnie stawiane na stołach podczas spotkań wielkanocnych czy bożonarodzeniowych.
Barszcz biały to nie żurek – Czy istnieje jedna kanoniczna receptura na barszcz biały i żurek?
Jeżeli spyta się Polaka o białą zupę przygotowywaną na mącznym zakwasie, to z miejsca przytoczy on albo barszcz biały albo żurek. Wiele osób nawet nie wie, iż to dwa odrębne potrawy, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem zasadniczo żurek przyrządza się z zakwasu z mąki żytniej, z kolei barszcz biały – na zakwasie na mące pszennej. Lecz to nie jedyne, co różni te zupy, choć wypada ostro zaakcentować, iż nie ma jednego niezmiennego przepisu na żurek i drugiego na barszcz biały. Sztuka kulinarna jest wszak sztuką, a każda potrawa jest odbiciem indywidualnych preferencji i doświadczenia kucharza. Co jednak da się wskazać to fakt, iż w barszczu białym na ogół znajdziemy więcej warzyw i grzybów. Zabiela się go również przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu z mąki można zastosować sok z ogórków kiszonych albo z kapusty kwaszonej. Natomiast z żurkiem temat jest bardziej skomplikowany, bo w ramach tej rodziny zup wydziela się trzy warianty:
– kwaśny, gęsty żur sporządzany przeważnie ze sporą ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z kawałkami ziemniaków;
– lekki, niezbyt zawiesisty żurek, zabielany hojnie śmietaną i przyprawiany sporą ilością majeranku, podaje się go przeważnie z pieczywem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki zalewa się zakwasem żytnim albo chlebowym.
Zakwas na żur bądź barszcz biały można kupić
Preparacja zakwasu na wypunktowane powyżej zupy jest proste, aczkolwiek nie zawsze pierwsze podejście uwieńczona jest sukcesem. W sieci opublikowano kilkanaście przepisów na zakwas, które warto wykorzystać. Stosując jednak samodzielnie zrobiony zakwas trzeba zaplanować pichcenie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Wobec tego, gdy ochota np. na żur zaatakuje was niespodziewanie, warto kupić gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na ugotowanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych internetowych, jak i stacjonarnych, bez przeszkód znajdziemy zakwasy z mąki pszennej czy żytniej, dzięki którym ugotujemy sycący barszcz biały i tradycyjny żurek staropolski lub śląski.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]