Jeśli szukasz kiszonkek z warzyw, koniecznie odwiedź ten adres.
Kiszonki są tak głęboko związane z tradycyjną kuchnią polską, że sądzimy, iż jest to typowo słowiański rarytas, sporadycznie przyrządzany w innych częściach świata. Tymczasem kiszone przetwory warzywne modne są nie tylko w Europie, ale też w Ameryce Południowej i Północnej oraz w Azji.
Dlaczego kiszonki cieszą się popularnością?
Badacze historii uznali, że metoda konserwowania pożywienia poprzez ich zanurzenie w solance, w roztworze octu czy też w soli, znana jest ludziom od przeszło czterech tysiące lat. Proces ten prawdopodobnie nie została opracowana w Europie, a w rejonie dawnej Mezopotamii. Pokarm, który poddaje się fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, bowiem niska kwasowość roztworu, w którym jest on zanurzony, powstrzymuje namnażanie się bakterii gnilnych. Parę wieków temu była to perfekcyjna metoda, by zwiększyć okres zdatności do konsumpcji mięsa, warzyw i ryb niekiedy o kilkanaście tygodni. W rezultacie wynikła tradycja szykowania m.in. kiszonek z myślą o miesiącach zimowych. Kiszonki od zawsze słyną z aspektów prozdrowotnych, co naturalnie nie jest przesadzone. Zawierają one między innymi dużo witaminy C, stąd też żeglarze statków, które zaopatrzone były w kwaszonki, sporadycznie chorowali na gnilca. Co ciekawe, po polsku kwaszone przetwory z warzyw określa się na co dzień “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… pasza dla zwierząt np z owoców dyni lub słonecznika.
W innych krajach kiszonki smakują odmiennie
Najbardziej znanym kiszonym warzywem jest ogórek, rozpoznawany de facto w większości rejonów świata, również w Kanadzie oraz w Stanach zjednoczonych, gdzie ten typ przetworów z warzyw nie jest zbytnio popularna. Natomiast pickle są tam bodajże wyjątkowo lubianym uzupełnieniem hot-dogów, sandwiczy i hamburgerów. W naszym kraju oprócz ogórka, równie popularne są kiszona kapusta i buraczki, z których korzysta się do przyrządzania zup oraz surówek. Ale to nie jedyne warzywa, które można kisić. W pozostałych krajach świata kisi się m.in. brokuły, pomidory, jak również owoce (np. gruszki).
Solanka i ocet modyfikują smak oraz teksturę warzyw, dodając im chrupkości i kwaśności. Domowe kwaszonki nie tylko z warzyw, na przestrzeni wieków stały się fundamentem albo ważnym dodatkiem do setek przepisów lokalnych. Trzeba pamiętać, iż smak kiszonek może być inny w oddalonych od siebie regionach świata, bowiem jest on zależny od dodatków do zalewy, które stosuje się w procesie kwaszenia. W efekcie ogórek przygotowany wedle standardowej polskiej receptury, nie będzie smakował identycznie jak ten zakiszony np. w USA.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]