Sól kłodawska i himalajska – dlaczego warto ich używać

Chcesz zamówić sól himalajską różową? Odwiedź tę stronę.

Sól to związek chemiczny konieczny do prawidłowego działania organizmu człowieka. Jakie zalety posiada sól kłodawska czy różowa sól himalajska? Z jakiego powodu powinno się wykorzystywać je w kuchni?

Cechy różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który świetnie wzbogaca smak potraw. Chociaż nieumiarkowane użycie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozważne porcje (nieprzekraczające 6 g na dobę) są potrzebne dla właściwego działania naszego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, to jest pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną i utrzymanie poprawnego ciśnienia krwi. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze pokładów szacowanych na blisko 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie masę potrzebnych pierwiastków i minerałów, m.in. żelazo, cynk czy potas, a zarazem nie posiada chorobotwórczych składników i zanieczyszczeń, takich jak toksyczne metale ciężkie. Różowa sól himalajska świetnie podbija smak dań i jest dostępna zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – wykorzystywana nie tylko w kuchni

Sól kłodawska z kolei to składnik o dużym stopniu czystości – zawiera ok. 97% chlorku sodu i stanowi świetny do tradycyjnych przetworów. Jest niezastąpionym źródłem potasu, wapnia czy żelaza, czyli składników niezbędnych do utrzymania pełni zdrowia. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, skutkiem tego nie zatraca swoich cech i jest bez problemu przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest często wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, kosmetyce i rolnictwie.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]