Chcesz zamówić sól himalajską różową? Odwiedź tę stronę.
Sól to związek chemiczny konieczny do prawidłowego działania organizmu człowieka. Jakie zalety posiada sól kłodawska czy różowa sól himalajska? Z jakiego powodu powinno się wykorzystywać je w kuchni?
Cechy różowej soli himalajskiej
Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który świetnie wzbogaca smak potraw. Chociaż nieumiarkowane użycie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozważne porcje (nieprzekraczające 6 g na dobę) są potrzebne dla właściwego działania naszego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, to jest pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną i utrzymanie poprawnego ciśnienia krwi. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze pokładów szacowanych na blisko 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie masę potrzebnych pierwiastków i minerałów, m.in. żelazo, cynk czy potas, a zarazem nie posiada chorobotwórczych składników i zanieczyszczeń, takich jak toksyczne metale ciężkie. Różowa sól himalajska świetnie podbija smak dań i jest dostępna zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – wykorzystywana nie tylko w kuchni
Sól kłodawska z kolei to składnik o dużym stopniu czystości – zawiera ok. 97% chlorku sodu i stanowi świetny do tradycyjnych przetworów. Jest niezastąpionym źródłem potasu, wapnia czy żelaza, czyli składników niezbędnych do utrzymania pełni zdrowia. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, skutkiem tego nie zatraca swoich cech i jest bez problemu przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest często wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, kosmetyce i rolnictwie.
Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]