Pyszne i zdrowe kiszone ogórki

Jeśli potrzebujesz ogórków kwaszonych, koniecznie odwiedź tę stronę.

W sałatce, na kanapce, w zupie czy jako surówka do dania głównego – kwaszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni podajemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, gdyż kwaszone warzywa są tak samo zdrowe, co pyszne.

Kwaszone ogórki – z czosnkiem, koprem lub z innymi dodatkami

Kwaszone ogórki to warzywa, które poddano naturalnemu procesowi fermentacji. Ich przyrządzanie jest nadzwyczaj łatwe. Używa się do tego drewnianych beczek bądź dużych kamiennych garnków, w których ogórki zalewa się słoną wodą i kładzie się je na co najmniej czternaście dni w chłodziedo momentu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Amatorzy niezbyt kwaśnych smaków mogą oddać się konsumpcji ogórków już po paru dniach – takie ogórki to tak zwane ogórki „małosolne”. W najprostszej recepturze do solanki wraz z ogórkami wkłada się ząbki czosnku oraz koper, aczkolwiek walory smakowe kiszonych ogórków można wzbogacić również różnymi dodatkami, np. kawałkami marchwi, gorczycą lub liśćmi laurowymi. Naturalnie nie wszyscy mają czas ani sporo miejsca w kuchni, by na własną rękę przygotowywać takie kiszonki. Nie każdy posiada też piwnicę lub spiżarkę, w której może magazynować żywność w dużych ilościach. Nie znaczy to jednak, iż jest się zmuszonym odmówić sobie spożywania ogórków kwaszonych – w każdej chwili możemy nabyć je w sklepie na wagę lub w wygodnych opakowaniach, tj. w woreczkach z folii albo w pojemnikach, które bez trudu da się przechowywać w lodówce.

Dlaczego warto spożywać ogórki kwaszone?

Od setek lat panuje przekonanie, że warzywa wystawione na działanie fermentacji zbawiennie oddziałują na nasz układ pokarmowy. Dzieje się tak, ponieważ wespół z kwaszonkami konsumujemy dobroczynne kultury bakterii, które redukują pH przewodów pokarmowych i korzystnie oddziałują na ich florę, wspierając w konsekwencji trawienie. Jednak na tym nie koniec! Ogórki kiszone nie są kaloryczne (to ledwie 12 kcal w 10 dag), a zarazem zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę A, E i C, jak również wiele składników odżywczych ważnych dla właściwego działania organizmu, jak żelazo, magnez, wapń, mangan czy sód. A co z zalewą po ogórkach kiszonych? Jeżeli uwielbiamy cierpkie smaki, zalecamy nie wylewać jej po zjedzeniu kiszonek. Lepiej ją wypić lub wykorzystać do zupy ogórkowej, bo w miarę kiszenia mikroelementy przechodzą po części do soku. Należy jednak podkreślić, na kwaszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kiszonkach może znajdować się wszak spora ilość soli.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]