Popularne polskie zupy – barszcz czerwony

Chcesz zamówić barszcz czerwony z koncentratu w butelce? Koniecznie odwiedź ten adres.

Trudno jest uważać, że barszcz czerwony to danie wyłącznie świąteczna, którą jemy z reguły w trakcie Wigilii czy też dużych rodzinnych zabaw. W rodzinach, w których obyczaj spożywania dwudaniowych obiadów wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony regularnie pojawia się na stołach nie tylko pod postacią zupy, lecz też jako dodatek do niektórych potraw.

Barszcz czerwony – zdrowa zupa obiadowa, ale również smaczna przekąska

Wydawałoby się, że barszcz czerwony to banalny do przyrządzenia wywar z buraków, który w rzeczywistości nie jest bardzo sycącą potrawą. Jednak właśnie jego kwaskowaty, a równocześnie nieznacznie słodki aromat sprawia, że idealnie łączy się on z odmiennymi smakami. Możliwych “wkładek” do barszczu czerwonego jest sporo – jedni przedkładają ziemniaki, kiełbasę i jajko na twardo, pozostali zalewają nim pierogi z kapustą, grzybami bądź mięsem. Barszcz czerwony to znakomita potrawa obiadowa, lecz także pyszna przekąska lub ciepła kolacja – wrzący kubeczek tej zupy świetnie podkreśli smak chrupiącego pasztecika z pieczarkami bądź bułki drożdżowej z mięsnym nadzieniem.

Wypada podkreślić, iż barszcz czerwony, jeżeli kucharz nie dodał do niego śmietany, nie jest zupą bardzo tuczącą. Posiłek ten uważany jest za zdrowy, bo dostarcza organizmowi mangan, kwas foliowy, witaminę C i witaminy z grupy B, jak również mnóstwo żelaza, przez co poleca się go anemikom. Z kolei z uwagi na fakt, że podstawą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a jednocześnie nieraz spożywa się ją z dodatkami mających w składzie duże ilości węglowodanów, muszą na nią uważać cukrzycy.

Barszcz czerwony na zakwasie z kwaszonych buraków ma bardziej charakterystyczny smak

Nie powstała jedna receptura na barszcz czerwony – każdy szef kuchni stosuje swoje ulubione dodatki i inaczej doprawia to danie. Niektórzy kochają pikantny barszcz ze sporą ilością pieprzu, inni dodają do niego troszkę cukru, żeby podbić naturalny słodkawy smak buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, gdy przygotowuje się go na bazie zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z buraków kwaszonych ma silniejszy, kwaśny smak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a przy tym dostarcza organizmowi więcej istotnych witamin i minerałów. Taki zakwas z kiszonych buraków można oczywiście przygotować samodzielnie, jednak okres fermentacji trwa co najmniej tydzień. Jeżeli jednak ni stąd ni zowąd nabierzesz ochoty na to danie, absolutnie nie musisz na nie czekać – wystarczy, że kupisz zakwas na barszcz czerwony w butelce w sklepie bądź przez internet.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]