Kiszony sok z buraka lub kapusty – źródło witamin i minerałów

Jeśli potrzebujesz soku z kiszonek, koniecznie wejdź na https://tinyurl.com/yzlpyeb8.

Od wieków w słowiańskiej tradycyjnej kuchni korzysta się z kiszonych warzyw. Ostatnio jednakże raz za razem wymienia się też ogromne własności prozdrowotne soków z kiszonych warzyw, głównie z kapusty oraz buraków. To wręcz tzw. super żywność, która współcześnie często pojawia się na półkach sklepowych w alejkach z żywnością ekologiczną.

Sok z kiszonej kapusty – składniki odżywcze i właściwości

W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty pił chyba każdy z nas. Nasze babcie same przygotowywały kiszoną kapustę według rodzinnych przepisów, a po skonsumowaniu całej kapusty częstokroć dawały swoim wnusiom szklankę z sokiem, tłumacząc, że napój jest cierpki, jednakże niesłychanie zdrowy. I nie były w błędzie! Sok z kiszonej kapusty to autentyczna bomba witaminowa! Zawiera on bardzo duże ilości witaminy B3, E, A oraz C, jak również rozmaite minerały, jak np. wapń, fosfor oraz żelazo. Wielu ludzi odczuwa trudności z przystosowaniem się do cierpkiego smaku tego soku, jednak rekomenduje się pić go regularnie, ponieważ jest on grzybo- i bakteriobójczy, wypłukuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, eliminuje toksyny z organizmu oraz wspomaga trawienie, więc w efekcie może być wykorzystany w procesie odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić brak witaminy C, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu oraz chroni przed częstymi przeziębieniami. Ze względu na znajdujące się w nim żelazo sok z kapusty kiszonej podaje się także osobom cierpiącym na anemię. Rzecz jasna, nawet z tak zdrowym produktem nie należy przesadzać – zaleca się wypijać maksymalnie 250 mililitrów soku dziennie.

Gdzie kupić sok z kwaszonych buraków i innych warzyw?

Sok z kwaszonych buraków jest kolejnym popularnym sokiem, który stosujemy od wieków w kuchni, a który pijemy również jako przekąskę. Posiada on sporo witamin i ma własności antyseptyczne, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Sok ten podnosi odporność: dobrze wpływa na przemianę materii, obniża ciśnienie, a przy tym podnosi koncentrację. Chociaż buraki wyróżniają się wysoką zawartością cukrów, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go pić osoby cierpiące na cukrzycę. Nie zaleca się aczkolwiek jego spożycia paniom w ciąży oraz karmiącym piersią, jak również osobom borykającym się z reumatyzmem lub chorobami nerek.

Jeżeli nie posiadasz umiejętności, by przygotowywać soki z kiszonek samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie lub założyć na nie zamówienie online na stronie producenta. Miej jednak na uwadze, że takie soki należy składować w niewysokich temperaturach.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]