Cechy żywności ekologicznej

Żywność nieprzetworzoną znajdziesz na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zywnosc-ekologiczna/15.

Od prężnego rozwoju branży żywieniowej, który obserwujemy od początku XX wieku, produkty konsumowane przez nas każdego dnia zaczęto coraz częściej nasycać rozmaitymi substancjami wydłużającymi ich świeżość. Ale wraz z dojrzewającą wiedzą odbiorców odnośnie tego, co spożywają i jakie może to mieć oddziaływanie na ich zdrowie, ostatnimi czasy coraz chętniej poszukują oni towarów wytworzonych z eko żywności.

Walory ekologicznej żywności

Żeby dany produkt dostępny w naszym kraju mógł nazywać się „ekologicznym”, musi sprostać wielu warunkom. Żywność eko i przetwory z niej sporządzone muszą pozyskać stosowne certyfikaty wydawane przez wyznaczone do tego instytuty. Najważniejszym jednak przymiotem spożywczych produktów eko jest to, że użyte do ich przygotowania owoce i warzywa kultywowano z zachowaniem wszelkich norm rolnictwa ekologicznego. To oznacza, iż rolnicy nie stosowali syntetycznych środków zabezpieczenia roślin ani nawozów, które mogłyby niekorzystnie wpływać nie tylko na samopoczucie ludzi, lecz które również szkodzą środowisku. Niektóre wszak nawozy zanieczyszczają wody powierzchniowe czy wywołują zakwaszenie gleby, a opryski pół chemicznymi pestycydami często są powodem obumierania pożytecznych pszczół. Z kolei na skutek ekologicznej uprawy rośliny cechują się niższą zawartością metali ciężkich, azotynów oraz azotanów, a to znaczy, że mniej tych związków dostanie się do ustroju ich konsumentów.

Jak powinna być oznaczona żywność ekologiczna?

Żywność ekologiczna jest poddawana stałemu nadzorowi na wszystkich etapach produkcji, w tym też w trakcie przechowywania oraz przewozu. Co kluczowe, jeśli produkt spełnia kryteria, jego producent prócz rutynowych informacji m.in. o kaloryczności, masie netto, miejscu pochodzenia ingredientów, warunkach składowania oraz terminie zdatności do spożycia, musi też koniecznie wskazać numer identyfikacyjny organu kontrolnego niniejszy produkt oraz umieścić logo produkcji ekologicznej UE, którym są białe gwiazdki, które układają się w kształt liścia. Poszukując ekologicznych przetworów wypada więc czytać wnikliwie etykiety wyrobów, a zamawiając je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy na stronie widnieje informacja o posiadanych certyfikatach.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]