Cechy żywności ekologicznej

Od prężnego rozwoju branży żywieniowej, który obserwujemy od początku XX wieku, produkty konsumowane przez nas każdego…

Warsztaty kulinarne – nauka gotowania w teorii i praktyce

Uczestnictwo w kursie kulinarnym to wspaniały sposób na pozyskanie przydatnych umiejętności – opanowanie podstaw gotowania, przyswojenie…

Zupy na zakwasie z mąki – dania na święta i na dzień powszedni

Obecnie z rzadka już jemy dwuposiłkowe obiady. Z powodu stałego braku czasu, a przez to chęć…

Zdrowe kiszonki docenia się we wszystkich regionach świata

Kiszonki są tak głęboko związane z tradycyjną kuchnią polską, że sądzimy, iż jest to typowo słowiański…

Pyszne i zdrowe kiszone ogórki

W sałatce, na kanapce, w zupie czy jako surówka do dania głównego – kwaszone ogórki w…

Superfood po polsku

Termin “superfood” oznaczający żywność, która jest szczególnie bogata w składniki odżywcze pozytywnie wpływające na utrzymanie dobrego…

Popularne polskie zupy – barszcz czerwony

Trudno jest uważać, że barszcz czerwony to danie wyłącznie świąteczna, którą jemy z reguły w trakcie…

Kiszony sok z buraka lub kapusty – źródło witamin i minerałów

Od wieków w słowiańskiej tradycyjnej kuchni korzysta się z kiszonych warzyw. Ostatnio jednakże raz za razem…

Kursy gotowania – ucz się i jednocześnie rozwijaj swoją pasję

Samodzielne przygotowanie posiłków w domu ma masę zalet. Największą z nich jest z całą pewnością redukcja…

Co zrobić z owocami z nalewki? Sprytne patenty

Osoby, które produkują na własną rękę domowe alkohole na bazie spirytusu lub wódki, czasami mogą stanąć…