Dzieci lubią pomagać nam w gotowaniu – wybierać i podawać składniki czy ozdabiać ciastka. Pragniesz podsycić…
Tematyka żywnościowa

Tradycyjne pieczywo z Piekarni Pochopień
Piekarnia Pochopień – tradycja i smak Piekarnia Pochopień jest firmą z tradycjami sięgającymi 1946 roku. Utworzona…

Cechy żywności ekologicznej
Od prężnego rozwoju branży żywieniowej, który obserwujemy od początku XX wieku, produkty konsumowane przez nas każdego…

Warsztaty kulinarne – nauka gotowania w teorii i praktyce
Uczestnictwo w kursie kulinarnym to wspaniały sposób na pozyskanie przydatnych umiejętności – opanowanie podstaw gotowania, przyswojenie…

Zupy na zakwasie z mąki – dania na święta i na dzień powszedni
Obecnie z rzadka już jemy dwuposiłkowe obiady. Z powodu stałego braku czasu, a przez to chęć…

Zdrowe kiszonki docenia się we wszystkich regionach świata
Kiszonki są tak głęboko związane z tradycyjną kuchnią polską, że sądzimy, iż jest to typowo słowiański…

Pyszne i zdrowe kiszone ogórki
W sałatce, na kanapce, w zupie czy jako surówka do dania głównego – kwaszone ogórki w…

Superfood po polsku
Termin “superfood” oznaczający żywność, która jest szczególnie bogata w składniki odżywcze pozytywnie wpływające na utrzymanie dobrego…

Popularne polskie zupy – barszcz czerwony
Trudno jest uważać, że barszcz czerwony to danie wyłącznie świąteczna, którą jemy z reguły w trakcie…

Kiszony sok z buraka lub kapusty – źródło witamin i minerałów
Od wieków w słowiańskiej tradycyjnej kuchni korzysta się z kiszonych warzyw. Ostatnio jednakże raz za razem…